TEST VE GELIŞIM DEĞERLENDIRME

          ÇOCUK GELİŞİM DEĞERLENDİRME TESTLERİ ve GELİŞİMSEL DESTEK PROGRAMLARI

  • Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi : Özel Öğrenme Güçlüğü olan çocukların görsel algılamalarını saptamaya yönelik bir performans testidir. 4-8 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. Test çocuklardaki görsel algı problemlerini ve derecesini saptamak, uygun akademik programa karar vermek amacıyla kullanılabilir. El-göz koordinasyonu, Şekil Zemin Ayrımı,  Şekil Sabitliği, Mekan Konum Algısı, Mekan İlişkilerinin Algısı olarak beş alanda değerlendirilmektedir. Test sonucuna göre tespit edilen ve desteklenmesi gereken alanlarda aynı  zamanda bir eğitim destek programı yürütülür.
  • Denver II Gelişim Tarama Envanteri : 0-6 Yaş arasındaki sağlıklı görünen çocuklarda olası sorunların saptanması için kullanılır. Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevlerin tespit edilmesini sağlar. Riskli grup içerisinde olan (doğum öncesi sorunlar yaşanan, düşük doğum ağırlığına sahip olan ya da erken doğum öyküsü olan, çoğul gebelik öyküsü yaşanan, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan) bebek ve çocukları izleme de kullanılır.Dil Becerileri Alanında bebek ve çocuklarda işitme, duyma, anlama, dili kullanma, ses ve kelimeleri uygun dönemlerde çıkarıp çıkarmadığı ayrıca düzenli ve yaş dilimine uygun cümle kurup kurmadığını ölçen beceridir.Kaba Motor Beceriler Alanında yürüme, atlama, koşma ve zıplama gibi genel olarak kazanılması gereken hareket yeteneği gibi becerilerin çocukların kendi yaş ve gelişim profiline uygun olarak kazanılıp kazanılmadığını ölçen beceridir. İnce Motor Beceriler Alanında çocuk ve bebeklerde tutma, kavrama, sıkma, el-göz koordinasyonu, sorun çözme, cisimleri doğru yer ve zamanda kullanabilme gibi becerilerin kazanılıp kazanılmadığı gibi durumları değerlendirmektedir. Sosyal- Öz bakım Becerileri Alanında kendi yaş profiline göre çocuğun kendi kendisine yetebilmesi, kendi işini kendisinin halledebilmesi, sosyal iletişim becerilerini kazanıp kazanmaması gibi durumları değerlendirmektedir.
  • AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri) : 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişim düzeyini ölçmek için kullanılan bir testtir.Çocukların 0-3 Aydan başlayarak 48-72 aylara kadar gelişim dönemlerinde gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır. Hem ebeveynlere sorulan sorular hem de çocuğun gözlenmesini içerir. Çocuğun gelişimi ince motor gelişim, kaba motor gelişim, dil bilişsel gelişim, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri başlığı altında incelenmektedir. Bu alt alanların toplamı ile genel gelişimi belirlenir, genel gelişiminin normal ya da yaşıtlarından geride olup olmadığı saptanır. Çocuğa desteğe ihtiyacı olan gelişimsel alanlarda bireyselleştirilmiş destek programı hazırlanır.
  • Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı : 0-6 yaş grubu arasında bulunan gelişimsel geriliği olan çocuklara ve ailelerine yönelik bir erken eğitim programıdır. 5 temel gelişimsel alana yönelik olarak çocuğun ev ortamında gelişimsel olarak geriden geldiği alanlarla ilgili eğitilmesi ve desteklenmesi için ailelere kolayca uygulanabilecek ilkeler sunar. İletişim Becerileri, Büyük Kas Becerileri, Küçük Kas Becerileri, Alıcı Dil Becerileri ve Kişisel ve Toplumsal Beceriler alanlarındadır. Bu program terapötik değil eğitsel bir programdır.Titiz bir değerlendirme sürecinden geçen çocuğun bireysel desteğe ihtiyaç duyduğu alanlar ön değerlendirme yapılarak saptanır ve her çocuğa özgü bireysel bir program hazırlanır. Desteklenmesi gereken alanlarla ilgili teknikler anne ve babalar tarafından ev ortamında rahatlıkla uygulanır. Uzman aile ile iş birliği ve düzenli görüşmeler yaparak gelişimsel süreçle ilgili aileyi yönlendirir, aileye uygulamalı olarak program öğretilir ve çocuk takip edilir. Programa 6-8 haftalık olan çocuklar aileleriyle birlikte başlayabilirler. Otizm, Down Sendromu, Serebral Palsi, mental retardasyon (zihinsel gerilik) v.b.gelişimsel farklılıklara sahip olan tüm çocuklarla uygulanabilir.
  • Portage Erken Eğitim Programı :Portage Erken Eğitim Programı çocukların doğumlarından ilkokula başladıkları güne kadar gelişimlerini takip edebilmek ve desteklemek amacıyla geliştirilmiş bir programdır. 0-6 Yaş arasındaki bebeklerin ve çocukların sosyal, dil, öz bakım, bilişsel ve fiziksel becerilerinin mevcut düzeylerini belirleme, geleceğe yönelik hedefler koyma ve çocuğun gelişimini ilerletmeye yönelik olarak etkinlik seçme ve bu etkinlikleri ev ortamında uygulamaları için aileye sunma şeklindedir. Normal gelişim gösteren çocukların gelişimini desteklemek için kullanıldığı gibi aynı zamanda gelişimsel gecikmesi olan ya da risk altındaki çocuklar için de uygulanabilmektedir. 
  • Metropolitan Okul Olgunluğu Testi : Metropolitan Okul Olgunluğu Testi çocuğun bilişsel olgunluğunu ölçümleyen bir testtir. 5-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.  İlkokula hazır olup olmadığını ölçen, okul olgunluğu testi olarak da bilinir. Kelime anlama ve sözcük dağarcığı, cümleler ve anlam, genel bilgiler, karşılaştırma-eşleştirme, sayılar (yazımı-kullanımı), kopya ve taklit etme gibi altı adet alt test ve toplam 100 maddeden oluşmaktadır.

 

  • Burdon Dikkat Testi: 10-20 yaş arasındaki kişilere uygulanabilen, dikkat gücünü ölçen bir testti
  • Frankfurter Dikkat Testi: 60-72 Aylık (5-6 Yaş) çocuklara bireysel olarak uygulanan bir dikkat algı testidir. 
  • Benton Görsel Bellek Testi: 8-14 yaş arasındaki kişilere görsel belleği değerlendirmek amacıyla uygulanır.
  • Bender Gestalt II Testi : Psikomotor algı ve fonksiyonlar ile yakın hafızayı ölçen, 4 yaş ve üzerindeki çocuklara bireysel olarak uygulanan bir testtir.
  • Cattell 2A Zeka Testi: 7-14 Yaş arasındaki kişilere bireysel ve grup olarak uygulanabilen bir performans testidir.
  • Kent E.G.Y Testi: Bilgiye ve dile dayalı sözel bir testtir. 6-14 yaş arasındaki kişilere uygulanır.
  • Porteus Labirentleri Zeka Testi: Planlama yeteneğini ölçen bir performans testidir, 5-17 Yaş arasındaki kişilere uygulanır. Bireysel olarak 8 yaş öncesi ve 8 yaş sonrası çocuklara uygulanmak üzere iki farklı yönergesi mevcut olan bir testtir.
  • Peabody Resim Kelime Tanıma Testi: Çocukların sözcük dağarcıkları arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla kullanılmıştır. 
  • MOXO Dikkat Testi: MOXO dikkat ölçme testi çocuklar ve  yetişkinler için geliştirilmiş (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısına yardımcı olan, bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin olduğu “online” dikkat ölçme testidir. MOXO, dikkat eksikliği , zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivitenin objektif olarak ölçülmesini sağlayan bir testtir. MOXO DEHB nin dört bileşini olan dikkat, zamanlama, hiperaktivite ve dürtüselliği ölçer. Dürtüsellik ile hiperaktivite; zamanlama problemi ile dikkat eksikliği arasındaki nüansı ayırt edebilir. Kişinin yaşına ve cinsiyetine göre dikkat profilini verir. Özellikle yoğun dikkat gerektiren mesleklerde görsel ve işitsel çeldiricilerin dikkat üzerine etkisini gösterebilir. MOXO gerçek hayattakine benzer uyaranların simülasyonu ile kişinin bu durumlardaki performansını ölçer. Test sırasında ayrı ayrı işitsel ve görsel; hem işitsel hem görsel kombine çeldiriciler kullanılır. Kişinin bu etkiler altında dikkati, zamanlaması dürtüselliği ve hiperaktivitesi değerlendirilir. Tüm bu parametrelerin çeldiriciler ile değişkenliği tek tek değerlendirilebilir
  • Attentioner İle Dikkatimi Topluyorum Programı : Attentioner ile dikkatimi topluyorum Programı 7-18 Yaş Aralığındaki çocuklar için bireysel veya grup olarak uygulanabilen bir programdır. Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu (ADHD) tanısı almış ya da dikkat algı becerilerinin desteklenmesi, geliştirilmesi gereken, görsel ve işitsel uyaranlara karşı dikkatlerini yönlendirmekte ve sürdürmekte zorluk yaşayan çocuklara uygulanan yapılandırılmış bir programdır. Almanya Bremen Üniversitesi’nde Nöropsikolojik tabanlı bir program olarak geliştirilmiştir. SEÇİCİ DİKKAT, BÖLÜNMÜŞ DİKKAT, ODAKLANMA ve ZAMANLAMA işlevlerinde etkili biçimde iyileştirme hedeflidir. 20 oturumdur(15 seans çocuk- 5 seans aile) Her oturum 40 ile 60 dakika arasındadır. Seçici dikkat iyileşir, bireysel denetleme mekanizmaları ve organizasyon becerileri gelişir. Sosyal olarak kabul gören davranış biçimleri kazanılır. Yapılandırılmış ebeveyn seansları ile becerilerin hayata geçirilmesi sağlanır.

          ÇOCUK, ERGEN VE YETİŞKİN PSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME TESTLERİ

  • CAT(Children’s Apperception Test) Çocuklar İçin Algı Testi: 3-10 Yaş arasındaki çocuklara yönelik olarak, psikanalitik kuram temelli olarak hazırlanmış bir testtir. Karakalem çizimlerle hazırlanmış olan 10 adet resimden oluşan test bireysel olarak uygulanır. Çocuğun kendisi, ailesi ve dış dünya ile ilgili algısı, kişilik özellikleri ve iç dünyasını analiz etmeye yönelik bir testtir.
  • TAT  (Tematik Algı Testi) (Thematic Apperception Test) : 10 Yaştan itibaren gençlere ve yetişkinlere de uygulanabilen, kişinin iç dünyasını analiz etmeye yönelik oluşturulmuş projektif bir testtir. Üzerinde çeşitli insan resimleri ve durumlarının tasvir edildiği 31 adet resimden oluşur. Bireysel olarak uygulanır. Bireylerin duygularını ifade etmelerine yardımcı olmak, yaşam deneyimlerini keşfetmek, kişilik ve düşünce yapısı ile ilgili süreçleri değerlendirmek için kullanılır
  • Beier Cümle Tamamlama Testi : Bireyin paylaşamadığı duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik olarak bireyin iç dünyasına ait bilgi edinmek amacıyla kullanılan projektif bir testtir. Eksik bırakılan cümlelerin tamamlanması şeklinde bireysel ya da grup olarak uygulanır. A ve B formu şeklindedir. A Formu 8-16 Yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.
  • Louisa Düss Psikanalitik Hikayeler Testi : Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi projektif bir testtir. Bu test çocukların sorunlarını çözümlemek ve anlayabilmek için hazırlanmış tekniklerin gelişmişlerinden biridir. Test on tane yarım bırakılmış hikayeden oluşur. Hikâyeler, çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır. Her öykünün bir içeriği vardır. Psikanalitik teoriye uygun olarak, her gelişim dönemine uyan olası problemi ortaya koymaktadır.
  • Bir insan Resmi Çiz Testi: (Machover Testi) : Psikanalitik temele dayalı, projektf bir çizim testidir. Yaş sınırı yoktur. Anlamlı şekilde resim çizebilecek her kişiye uygulanabilir.
  • Bir Aile Resmi Çiz Testi: Psikanalitik verilere dayanan projektif bir resim testidir. Temel amacı, çocuğun ailesi ile olan çatışmalarını açığa çıkarmaktır.
  • Bir Ağaç Resmi Çiz Testi : Ağaç testi de, İnsan Resmi Çiz testinde olduğu gibi, deneğin yapılandırdığı bir resmi, psikanalitik semboller aracılığıyla yorumlamayı amaçlayan projektif bir tekniktir.

 

          KLİNİK DEĞERLENDİRME ÖLÇEKLERİ

          MMPI (Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri)

          SCID II

          Beck Depresyon Ölçeği

          Beck Anksiyete Ölçeği

          Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği

          Yale- Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği(Y-BOCS)

          Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği

          Dissosiyatif Bozukluklar İçin Görüşme Çizelgesi

          Teksas Yas Envanteri

          Komplike Yas Görüşme Ölçeği

          BEİER Cümle Tamamla Testi (B Formu)

        

 

 

 

Hemen Ulaşın!
Hemen Ulaşın!